Wednesday, November 3, 2010

Õunakringel

Kuna minu toorjuustukoogi küpsetamiseni on veel nädalake aega otsustasin täna küpsetada oma esimese kringli. Leidsin Toidutarest ühe õunakringli retsepti, mis tundus lihtne ja maitsev. Panin kõik koostisosad kirja ja poodi. Kõik vajalik poest muretsetud hakkasin siis pihta. Kõik kulges sujuvalt kuni hetkeni, mil hakkasin kokkurullitud taigent pikisuunas pooleks lõikama ja seejärel neid kahte pikiriba omavahel põimida üritasin. Kogu täidis üritas vägisi vahelt välja lauale valguda. Kui lõpuks kringli ahjuplaadile sain tästetud jäi üsna märgatav kogus õunatäidist lihtsalt lauale maha. Ja tagatipuks paisus kringel ahjus ikka kaks korda suuremaks. Aga üldiselt tuli üsna maitsev kringel ja välimusel pole ka väga vigagi.






 Taigen:
5  dl Piim
50  g Presspärm
1  tl Sool
2  dl Lauasuhkur
1  tl Vanill- või vanilliinsuhkur
2  tl Kardemon
16  dl Jahu
100  g Või (pehme)
 Puru:
2.5  dl Jahu
1  dl Fariinisuhkur
1  tl Kaneel (jahvatatud)
0.5  tl Sool
100  g Pähklid (sarapuu-, röstitud, hakitud)
100  g Või
Õunatäidis:
5  tk Õun (suurem, hapukam)
50  g Või
1.5  dl Fariinisuhkur
1  tl Kaneel (jahvatatud)
1. Kuumuta piim 37 kraadini ehk käesoojaks. Sega juurde pärm. Lisa sool, suhkur, vanillsuhkur. Sega vähehaaval juurde jahu. Lõpuks sõtku juurde pehme või. Jätka sõtkumist mõni minut, kuni taigen käte küljest lahti lööb. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kerkida umbes pool tundi või kuni taigen kerkib kahekordseks.

2. Koori õunad, eemalda südamik ja lõika tükkideks. Sulata kastrulis või, lisa suhkur, kaneel ja hauta õunatükke 5 minutit võis. Tõsta tulelt ja jahuta.

3. Puru jaoks sega omavahel jahu, fariinsuhkur, kaneel, sool ja pähklid. Lisa külm või ja näpi kiirelt purutaoliseks massiks.

4. Sõtku taigen alla ja vala kergelt jahuga üle puistatud lauale. Sõtku veel veidi ja rulli laiali. Määri õunasegu tainale ja kata 2/3 puruga. Keera tihedalt rulli ja lõika pikisuunas pooleks. Keera kaks pikka riba omavahel põimikuks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda pealt munaga ja raputa peale ülejäänud puru. Küpseta 200kraadises ahjus 25-30 minutit. Kui kringel kipub pealt liigselt pruunistuma, kata küpsetuspaberi või fooliumiga. Jahuta ja serveeri.

No comments:

Post a Comment